Oficiální web florbalového klubu Chomutov
21.03.2019 | Redakce, foto: Roman Dušek

Úspěšná spolupráce pokračovat nebude. Trenér Jakub Šimek v Chomutově končí

Úspěšná spolupráce pokračovat nebude. Trenér Jakub Šimek v Chomutově končí
C H O M U T O V – Když v létě loňského roku do Chomutova přišel, čekal ho nelehký úkol. Převzít mužstvo, které deset let vedl stejný trenér, poznat hráče, zkvalitnit fungování týmu a vykročit s ním do nové éry. A dá se říci, že všechny tyto ambice splnil Jakub Šimek beze zbytku, což signalizuje třetí místo po základní části. Přesto nyní na pozici hlavního trenéra „A“ týmu končí. Dochází tak po vzájemné dohodě s vedením klubu. Jediným a hlavním důvodem je časová náročnost.

„Dojíždění bere spoustu času i energie,“ říká Jakub Šimek

Náročné každodenní dojíždění je příčinou, proč oboustranně pochvalovaná spolupráce po roce končí. Jakub Šimek dovedl klub k nejlepšímu výsledku v historii. Bronzovou medaili z turnaje Czech Open jeho svěřenci potvrdili také v první lize, kde obsadili třetí příčku po základní části. Ze strany vedení klubu byl tedy zájem v započaté práci pokračovat, ovšem objektivní okolnosti tento záměr zhatily. „Kuba od samého počátku vedl tým velmi zodpovědně a s jeho působením bylo vedení klubu maximálně spokojeno. Měli jsme velký zájem na tom, aby zůstal i nadále, ovšem už během sezóny jsme se bavili o velké časové náročnosti intenzivního cestování mezi Plzní a Chomutovem, která se s ohledem na osobní a rodinný život ukázala být velkou překážkou. Považuji za velmi korektní, že nás o svém rozhodnutí informoval s velkým předstihem tak, aby klub mohl zvažovat další varianty,“ popisuje předseda Florbal Chomutov Martin Bocian.

„Dojíždění bere spoustu času a energie. Bohužel se do Chomutova nemohu přestěhovat. Aby se tým mohl posunout dále, potřebuje trenéra, který za mne buď bude z Chomutova a okolí, nebo se práci bude věnovat na full time. Ani jedno chomutovskému týmu nemohu nabídnout. Cítím, že čas strávený na cestách, tréninkách a zápasech dlužím hlavně své rodině a je potřeba jim toto oplatit,“ přiznává Jakub Šimek. A tak, i když klub v roce 2018 plánoval změnu trenéra pro delší časový horizont, nakonec je realita jiná. „Důvody samozřejmě naprosto chápeme. Rád bych touto cestou Kubovi poděkoval za veškerou odvedenou práci pro náš klub. Pevně věřím, že budeme v úzkém kontaktu i nadále a přeji mu mnoho osobních i trenérských úspěchů,“ dodává Bocian.

Šimek: „Chomutov? Klub, který má jasnou vizi!“

Kubo, jak s odstupem času hodnotíš uplynulou sezónu?
Osobně pro mne spousta zkušeností, poznání nových schopných lidí a prostředí, kde jsem se cítil dobře. Je vidět na výsledcích, že tým urazil cestu, která byla správná. Nastartovala se cesta s cílem "Superliga". Nezaznamenali jsme žádný dlouhodobý výsledkový ani herní výpadek. Play-off jsme si od začátku do konce užili a sbírali cenné zkušenosti. Za mne jako ve škole jednička.

V průběhu sezóny se vám rozpadla první pětka, v závěru jste dost točili sestavu. Co bylo tedy tím rozhodujícím faktorem, že i navzdory těmto okolnostem jste udělali velký úspěch?
První pětka se rozpadla v podstatě hned v začátku sezóny. Na druhou stranu se tým vhodně doplnil o mladé i zkušenější hráče. Přišli i 2 kvalitní brankáři. Hlavní důraz jsme kladli na týmovost a užívání si každého momentu, kdy můžeme hlavně domácímu publiku ukázat kvalitní florbal. Veliké díky patří i celému realizačnímu týmu, který byl na druhou nejvyšší soutěž nebývale široký. Hráči díky tomu měli výborný servis.

Splnilo čtvrtfinále proti Ústí očekávání, které jsi před výběrem soupeře měl?
Výsledkově asi ano. I když skončilo Ústí pod námi, tak jsme ho stále vnímali jako favorita série s loňskými zkušenostmi z nejvyšší tuzemské ligy. Soupeř hrál hodně jednoduše a účelně. Nikdy bych nevěřil, že nás přehrají nahazovanými míčky na naší branku. Bohužel my chtěli v určitých pasážích hry hrát na krásu a to se nám vymstilo. Jsou to však zkušenosti, které hráči dle mého zúročí již nadcházející sezónu. Mrzí nás, že jsme sérii nedostali do 5. rozhodujícího zápasu zpět do Chomutova.

A tvé celkové očekávání? Splnilo se to, s čím jsi do Chomutova v létě přicházel?
První cílem bylo poznání a budování důvěry mezi trenéry a hráči. Myslím si, že se to povedlo. Dokázali jsme s hráči probrat jakoukoliv věc zcela otevřeně. Za celou sezónu jsme nemuseli v kabině řešit žádný závažný problém. Troufnu si říci, že každý hráč věděl, jakou má na hřišti roli. Kdo tam byl od gólů, kdo od tvrdší hry apod. Výsledkovým cílem bylo play-off. V polovině sezóny, kdy byly výsledky nad očekávání dobré, jsme s hráči tento cíl navýšili na to, být do 4. místa. To se povedlo. Mě osobně tento rok dal mnoho životních i florbalových zkušeností. Poznal jsem spoustu nových tělocvičen, jak jsme jim s oblibou říkali. A dokonce jsem se podíval při cestě do Petrovic i do Polska. (úsměv)

Dokážeš si v budoucnu představit nějakou další spolupráci s Florbalem Chomutov?
Dokáži si ji představit a já doufám, že nějakým způsobem bude fungovat nadále. Mrzelo by mne, kdyby vztah, který jsme rok budovali, jen tak skončil. Bude však potřeba si sednout a probrat možnosti jak si Florbal Chomutov s Jakubem Šimkem popřípadě s klubem, kde budu třeba v budoucnu působit, může být prospěšný. Každopádně se rád přijedu na kluky podívat a zafandím jim.

Co se ti od teď jako první vybaví, řekne-li se Chomutov? Jak budeš na své místní angažmá vzpomínat?
Super parta nadšených lidí, kteří táhnou za jeden provaz. Klub, který má jasnou vizi, zná svou cestu k cíli a jde za ní. Týmová chomutovská fotka společně s bronzovou medailí z Czech Open bude už napořád na mé florbalové polici v pracovně. Díky za vše!

Platinový partner

Významní partneři

Hlavní partneři