Oficiální web florbalového klubu Chomutov
12.03.2019 | Redakce, foto: Soňa Šímová (www.ohremedia.cz)

Florbal Chomutov pomáhá! Těžce postižená Kačenka potřebuje nové auto

Florbal Chomutov pomáhá! Těžce postižená Kačenka potřebuje nové auto
C H O M U T O V - Florbal Chomutov patří v současné době k výrazným sportovním organizacím. Sdružuje přes 400 aktivních členů a každoročně čerpá finanční prostředky z rozpočtu Statutárního města Chomutov. I proto klub v dnešní době vnímá jako jeden z důležitých aspektů své činnosti sociální odpovědnost vůči městu a jeho obyvatelům. A tento plán představený v loňském roce v rámci prezentace VIZE 2025 nyní začíná plnit.

Florbal Chomutov pomáhá

Na podzim loňského roku se Florbal Chomutov připojil ke sbírce pro kadaňského florbalistu Radka Zelinku. Napadenému kamarádovi věnoval výtěžek ze vstupného na pohárový zápas s Bohemians Praha a také na dvojzápas s reprezentací Kanady. Dle svých možností přispěli i členové klubu a diváci, díky čemuž se vybralo skvělých 44.831 Kč.

Nyní začíná druhý příběh...

Devítiletá Kačenka potřebuje nový automobil

V měsíci únoru se náš klub obrátila s prosbou o pomoc paní Romana Škubová, maminka tří dětí. Nejstarším z nich je devítiletá Kačenka s mnoha těžkými diagnózami. Na tuto prosbu jsme bez váhání reagovali. „Jsme přesvědčeni, že sport má lidi bavit a spojovat. Zároveň věříme, že pomáhat je normální. Představujeme poměrně velkou organizaci, která sdružuje stovky vesměs zdravých jedinců, kteří mají to štěstí, že mohou normálně žít a sportovat. Někteří však svůj osud mají těžší a k jejich příběhům bychom neměli být lhostejní. Kdo jiný, by měl pomáhat, než sportovci,“ vyzývá předseda klubu Martin Bocian.

Již v tuto chvíli běží napříč kategoriemi týmové sbírky. Po dohodě mezi trenérem, hráči a rodiči si každý tým mohl zvolit způsob, kterým pomůže. Jedná se například o symbolický příspěvek každého hráče za každý vstřelený gól týmu. Už v tuto chvíli jsou zapojeny týmy juniorů, žen, dorostenek, žákyň nebo elévek. Po odehrání svých posledních zápasů se výtěžek sečte a vloží na účet vedený u Konta Bariéry. „S rodiči Kačenky jsme v kontaktu a pokusíme se iniciovat také další formy pomoci,“ doplňuje Bocian.

Pomoci může každý!

Pomoci může skutečně každý. Záštitu nad celým příběhem malé Kačenky převzalo Konto bariéry, které za tímto účelem zřídilo speciální účet. Číslo transparentního účtu je: 777777222/0800. Je nutné uvést variabilní symbol Kačenky: 953172. Případně můžete využít přímý odkaz na Konto bariéry: ZDE

Celý příběh malé Kačenky vypráví maminka

Kačenka se narodila jako velmi nedonošené miminko ve 29. týdnu těhotenství. Praskla mi voda, ale akutní císařský řez proběhl až po čtyřech dnech, kdy byla bez plodové vody a bez kyslíku, a došlo tak k poškození mozku. Na začátku jsem ani nevěděla, co od toho čekat, lékaři mi řekli, že třeba bude hůř chodit nebo se hůř učit. To pro mě nebylo zas tak zásadní. Jinak byla miminko, které vypadalo normálně zdravě. Říkala jsem si, že to bude dobré. V půl roce ještě pásla koníčky a jen šilhala. Pak ale dostala svůj první epileptický záchvat a postupně se ukázaly další a další diagnózy: dětská mozková obrna, Westův syndrom, těžká mentální retardace, subluxace kyčelních kloubů, centrální postižení zraku a špatná imunita. Kačenka nechodí, nesedí, neleze, nemluví, maximálně se jí povede přetočit na bříško, jí jen rozmixovanou stravu… Je naprosto odkázána na naši pomoc. Je zhruba na úrovni půl roku, nikdy na tom nebude lépe. Snažíme se, aby se stav nezhoršoval, aby neskončila třeba na přístrojích. Kačenka je hlavně bojovnice a takové sluníčko usměvavé. Pokud je zdravá, navštěvuje jednou týdně speciální školu v Palachově ulici.

Naše 15 let staré auto je snad každý týden v opravě, přitom ho potřebujeme prakticky denně. S Kačenkou jezdíme ke specialistům do Prahy a do Ústí nad Labem. V Chomutově máme vlastně jen pediatra a neuroložku. V létě, když je ve městě vedro, tak vyjíždíme třeba k dědovi do hor, kde se dá lépe dýchat. Teď, když bylo auto rozbité celé léto, tak jsme třeba vzali dva kočárky a šli jsme k babičce do Černovic, abychom byli alespoň na zahradě a nebyli v těch vedrech zavření doma. Potřebujeme velké auto, aby v něm Kačenka mohla mít své vlastní otáčecí sedadlo, protože nedrží hlavičku. Také má ještě speciální vozíček, který je polohovací, proto ho nelze složit. Kvůli spasmu Kačenka také potřebuje hodně prostoru pro nožičky. Tohle třeba běžné kombi nezvládne. Pak s námi samozřejmě ještě jezdí její sourozenci a asistenční pes. Na příspěvek budeme mít nárok v červnu, ale bohužel 200 tisíc nestačí. Po předchozí špatné zkušenosti chceme nové auto, aby vydrželo každodenní provoz, nemůžeme si dovolit opravy. Také bych ráda měla automatické otevírání dveří, jako na starém autě. Kačenku z bytu nosím v náručí, a tento systém mi umožní rychle otevřít. Všechno splňuje například Toyota Proace Verso, ale díváme se i na jiná auta. Snažíme se u prodejců vyjednat nižší cenu, ale i tak bude podstatná část peněz chybět.

Celý rozhovor s maminkou Romanou Škubovou si můžete přečíst ZDE.

Platinový partner

Významní partneři

Hlavní partneři